Wat is osteopathie?

 

Concreet 

Osteopathie is een zachte, manuele therapie waarbij de oorzaak van een klacht centraal staat en het evenwicht in verschillende systemen (skelet, spierstelsel, bloedsomloop, metabolisme, zenuwstelsel ... ) wordt hersteld.

De klacht van de patiënt is meestal het symptoom van dit onevenwicht maar niet van de oorzaak. De osteopaat zoekt dus naar de oorsprong van dit symptoom eerder dan het loutere wegnemen van de klacht.
Zo wordt een meer duurzame oplossing geboden waar de patiënt ook achteraf beter mee is.

Osteopathie richt zich dus in de eerste plaats op de kwaliteit van het evenwicht in alle structuren binnen het lichaam om zo ongemakken tot een minimum te reduceren.

 

Wat is osteopathie?

 

Ontstaan 

De Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917) wordt algemeen als grondlegger van de osteopathie beschouwd. 

Als klassiek geschoolde arts zag hij regelmatig waar klassieke geneeskunde niet bij kon helpen. Daarom ging hij met zijn medische kennis op zoek naar nieuwe oplossingen. Hij ontdekte dat alle lichaamsweefsels in een of andere vorm bewegen en dat deze bewegingsstoornissen een invloed hadden op de gezondheid. 

Daaruit ontwikkelde hij een manuele behandelingstherapie en zag proefondervindelijk de positieve resultaten hiervan.

 

Vandaag 

Sindsdien heeft de osteopathie echter nog belangrijke stappen gezet. Elke dag komen er nieuwe inzichten en verschijnen er wetenschappelijke bijdragen.

Over de hele wereld worden voortdurend congressen gehouden om de verzamelde kennis te delen. Het is dus absoluut noodzakelijk om dit als osteopaat te blijven volgen. De combinatie van ervaring, nieuwe kennis en behandelingsmethoden is cruciaal om het beste behandelingsplan voor u - als patiënt - te kunnen opmaken.